Content

Meppel, stad van verbindingen?


Notice: Undefined variable: message in /var/www/vhosts/bcmeppel.nl/httpdocs/blog.php on line 107

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/vhosts/bcmeppel.nl/httpdocs/blog.php on line 107

Blogger:

Jack Supèr

Hij stond al een tijdje in mijn agenda gereserveerd, dinsdagavond 20 november 2012.  Na mijn eerste bezoek aan het Meppeler ondernemersgala in 2010, was ik dol enthousiast. “Mooi initiatief, daar ga ik volgend jaar zeker weer heen." Dat was mijn conclusie die avond in 2010. En ja, ook in 2011 en 2012  kreeg het een vervolg voor mij. Aan die laatste hou ik echter een vreemde smaak in mijn mond over.

Wat het ondernemersgala inhoud en welk doel het heeft? Ondernemers uit de gemeente Meppel komen bij elkaar op uitnodiging van de gemeente, waar na een officieel gedeelte de avond wordt afgesloten met een netwerk moment. Ondernemers uit Meppel spreken elkaar, maken kennis met elkaar en wisselen gedachten met elkaar uit. Dit geheel wordt door gemeente Meppel in samenwerking met diverse businessclubs en ondernemers verenigingen gepromoot.

“Meppel, stad van verbindingen” is daarbij het grote credo van de gemeente…..

Daar zat ik weer,  20 november 2012, dit keer in het mooie Ogterop van Meppel. Burgermeester Westmaas begon de avond met een mooi verhaal. Gesproken wordt over verbindingen leggen en elkaar versterken in deze tijden. En toen betrapte ik mijzelf erop, tijdens de mooie woorden van onze burgervader droomde ik even weg naar een paar maanden daarvoor…..ik neem u even mee;

Het was september 2012, ik kwam terug van een klant en reed even door Meppel om bij een collega ondernemer nog even wat werk te bespreken. Ik parkeer mijn auto achter het mooie stadhuis van Meppel stap uit en sta stijf van verbazing. Daar stond voor mijn neus een auto van een bedrijf uit Gorredijk welke technische installaties onderhoud en service verleend op de parkeerplaats van het stadskantoor van Meppel.
Ik maak een foto en twitter het, wellicht dat iemand het leest en ook aan het denken zet.


Gauw schrok ik weer op en dacht, ….. wat is dit nou Jan Westmaas!
“Meppel, stad van verbindingen? Verbindingen leggen met ondernemers, verbindingen tussen ondernemers onderling. Zeker in deze tijden zeer belangrijk, zo niet een must!
Maar gemeente Meppel, hoe kan het dan zo zijn dat er door de gemeente zelf een bedrijf uit notabene Gorredijk moet komen. Hoe kan het zo zijn dat technische installaties in ons mooie schouwburg Ogterop worden aangepast en onderhouden door bedrijven buiten de gemeente Meppel. Om maar even twee voorbeelden te noemen.Is dat wat de gemeente bedoeld met verbindingen leggen? Verward volg ik het vervolg van de prachtige avond. Na een paar mooie kennismakingen en gesprekken vervoeg mij weer huiswaarts en sluit de dag tevreden af.

De volgende dag blijft het echter aan mij knagen. Meppel, stad van verbindingen….het blijft maar in het hoofd spoken. Meppel geef dan ook het goede voorbeeld en kijk binnen je eigen enthousiaste Meppeller ondernemersgroep en geef ze op hun minst een kans. Tenzij ik mij vergis en Meppel een verbinding zoekt met onder andere Gorredijk.

Wellicht een thema voor de komende ondernemersgala 2013, “Meppel zoekt verbinding met…..?”
naar het blog


Reacties

Onderstaand kopie van de tekst pagina 18:

Maximaal
faciliteren
Regionaal aanbesteden
De Selectie > Tekst: Michel Geertse en Bram Talman > Beeld : MA2 Architecten en burovanplan

De gemeente Steenwijkerland heeft een regionaal aanbestedingsmodel ontwikkeld om het MkB een eerlijke kans te geven in haar aanbeste- dingen. Dat is niet onopgemerkt gebleven. Organisaties als MkB Ne- derland en Bouwend Nederland zijn laaiend enthousiast. Afgelopen jaar werd de aanbestedingstactiek ook ingezet voor de architecten- selectie ten behoeve van de verbouwing van streekcentrum De Wiele- waal in Scheerwolde. Dat resulteerde onlangs in een gunning aan de combinatie van de kleine bureaus MA2 Architecten (Friesland) en burovanplan (groningen). Het Steunpunt reisde af naar Steenwijk om wethouder EZ, Peter van der Terp en inkoopcoördinator Erik van der kamp om een toelichting te vragen.

transparantie en proportionaliteit van onderhand- se procedures. Het gaat erom dat je nadenkt over de uitvraag en de procedure kunt verantwoorden.’

Hoe selecteert u deelnemers voor een onderhandse procedure?
Van der Terp: ‘Wij faciliteren bedrijven met onze regionale aanbestedingen. Ze moeten wel zelf initiatief nemen, hun interesse kenbaar maken. Dat is een kwestie van gezond ondernemerschap. Registratie voor de aanbestedingsnieuwsbrief is een kleine moeite. We nodigen drie partijen waar we vertrouwen in hebben rechtstreeks uit. Dat zijn, afhankelijk van de opdracht in principe lokale en of regionale partijen. Het moet plaatse- lijk zijn, anders kunnen we net zo goed voor een nationale openbare procedure kiezen. Wel probe- ren we altijd één externe partij rechtstreeks te selecteren. Dat houdt het lokale bedrijfsleven scherp. Afwijken van dit aanbestedingsbeleid kan alleen als ik daar als verantwoordelijk wethouder goedkeuring aan geef. Bij voorbeeld wanneer er

Kunt u de achtergrond van uw aanbestedingsbe- leid toelichten?
Van der Terp: ‘Toen ik in 2006 aantrad als wet- houder wilden lokale ondernemers graag met me praten over het gemeentelijk aanbestedingsbeleid. Al onze opdrachten van meer dan een ton werden toen nationaal openbaar aanbesteed. Het MkB was nagenoeg kansloos in onze aanbestedingen. Natuurlijk luister je dan als wethouder. De lokale bedrijvigheid bestaat voor het overgrote deel uit kleine en middelgrote bedrijven! Daarom hebben we een regionale aanbesteding ontwikkeld die we toepassen voor opdrachten die niet Europees aanbesteed hoeven te worden. Daarbij staat een aantal zaken centraal. We willen lokale onderne- mers een eerlijke kans bieden in onze aanbeste- dingen. We hebben het dan niet alleen over onder- nemingen die in de gemeente gevestigd zijn, we kijken ook waar de werknemers wonen. Zo kunnen we lokale werkgelegenheid bevorderen. Als gemeente willen we ook transparant handelen. We trekken geen ondernemingen voor. Tenslotte gaan we niet voor de goedkoopste aanbieder,
maar kiezen we voor de opdrachtnemer met de beste visie.’

Hoe ziet zo’n regionale aanbesteding er uit?
Van der kamp: ‘Onder de aanbestedingsdrempel gebruiken we een meervoudig onderhandse procedure. Een aantal ondernemers benaderen we direct. Daarnaast verstrekken we een aantal wildcards. De gemeente geeft aanbestedings- nieuwsbrieven uit met aankondigingen van op- drachten. Iedere ondernemer kan zich daar voor aanmelden. Ook de gemeentewebsite en media als twitter worden ingezet.’
Van der Terp: ‘De gemeentelijke organisatie moest wel wennen aan de nieuwe aanpak. De juristen waren verdeeld, mag het nu wel of niet? Toch hebben we doorgezet. We wilden rust, kwaliteit en eerlijke kansen voor het lokale MkB. We zijn begonnen met een pilot van een jaar met alle opdrachten in de openbare ruimte. Dat was in het begin eng, maar al snel kregen we het gevoel dat het goed ging en vooral ook dat het leuk was. De aanbesteding deed er nu echt toe.’
Van der kamp: ‘Ook ik had vooraf twijfels. Je bent verantwoordelijk voor het juridisch correct aanbe- steden. De aanpak die we de afgelopen jaren ontwikkeld hebben sluit prima aan op de Aanbe- stedingswet: toegankelijkheid voor het MkB,

onvoldoende concurrentie is op lokaal niveau.


‘We hebben het gevoel dat een aanbesteding er nu echt toe doet.’


Niet rechtstreeks geselecteerde ondernemers kunnen een portfolio indienen om in aanmerking te komen voor een wildcard. We willen zien dat een onderneming vergelijkbare ervaring heeft. Dat geeft vertrouwen. We stellen geen harde eisen.
Ook lokale jonge en innovatieve ondernemers met weinig ervaring krijgen zo een kans. ‘


geplaatst door Jack Supèr op

Als laatste wil ik hier nog dit over zeggen:
Check pagina 18 van onderstaande link !!!

http://arch-lokaal.nl/wp-content/uploads/2013/02/Architectuur-Lokaal-88.pdf

Wat nou "Europese regelgeving" voorbeeld 1
Met vriendelijke groet,
Jack Supèr


geplaatst door Jack Supèr op

Ik begrijp jullie standpunt als ondernemer. Maar een gemeente heeft te maken met Europese regelgeving met bijbehorende drempelbedragen. Ook hébben zij een intern beleid mbt tot wanneer er wordt aanbesteed. Het is een kwestie van goed ondernemerschap en je begeven in de juiste netwerken om daarvan op de hoogte te zijn. Dus hou op met dat passieve gedrag en ga in gesprek.


geplaatst door Kirsten Kirchner op

De blog heeft nogal wat reakties opgeroepen. Hier maar nog meer buiten deze site. Ik ben veel gebeld en aangesproken door collega ondernemers.

Ik wil wel het volgende duidelijk stellen;
Het gaat mij niet om gelijk, het gaat mij niet om te "schoppen"!! Gaat het mij om een spelde prikje uit te delen in de positieve zin? Ja dat wel !
En ik heb inmiddels begrepen dat dat gelukt is.

Mijn motto is:
- Verbinden met elkaar maakt sterk
- Delen is vermenigvuldigen

Binnen de gemeente Meppel is er in vele branches van ondernemen veel kennis, ervaring en intensieve ondernemersschap aanwezig.
Maak daar gebruik van !

Tevens wordt er gesproken over aanbestedingsbeleid, contracten, enz. enz.
Ook daarin heb ik inmiddels meerdere ervaringen. Kwestie van willen en van creatief zijn !

En tot slot wil ik het (mode)woord "DUURZAAM" nog even noemen. Speelt dat hier ook nog mee?
In mijn beleving wel.

Met vriendelijke groet,
Jack Supèr
SuPèR - Air Klimaattechniek B.V..


geplaatst door Jack Supèr op

Jack heeft helemaal gelijk. Dit is al jaren een doorn in mijn oog. In het verleden heb ik dit ook aangekaart, Kreeg toen als antwoord dat dit met de Europesche aanbesteding heeft te maken. Ik kan hier vandaan niet beoordelen of dit correct is, maar het behoeft m.i. zeker de aandacht.


geplaatst door Joke Massalt op

Goed verhaal Jack!


geplaatst door Jans Boverhof op

Jack, dit is helemaal waar en vaker een ergernis voor andere ondernemers geweest. Bedrijven uit de gemeente hoeven geen voorrang, maar ze moeten wel de de kans krijgen om een offerte uit te brengen.

Groet Henny Boersma.


geplaatst door Henny Boersma op

Jack,
Je hebt het prachtig verwoord, en op schrift gezet.
Jou reactie mag wat mij betreft naar de gemeente.
Ik heb inmiddels mijn bedrijf ook al 19 jaar in de gemeente.
Vorig jaar ben ik bij de gemeente Meppel geweest en heb een goed gesprek gehad met het hoofd inkoop.
Ik had de moed al opgegeven, maar kreeg vorige week toch een uitnodiging om met een onderhandse aanbesteding mee te doen voor een werk in Meppel.
Blij was ik, want nu krijgen we ten minste een kans.
Ik hoop op een vervolg maar het begin is er in ieder geval.
Ik hoop dat het inkoopbeleid bij de gemeente veranderd, maar dan moet de politiek hier ook achter staan.

Andre Hopman


geplaatst door Andre Hopman op

Het gevoel dat je hierbij krijgt Jack, begrijp ik maar al te goed.

Natuurlijk zijn er inschrijvingen op werken van de gemeente waar we op mee zouden kunnen schrijven. Natuurlijk heeft de gemeente te maken met lopende contracten met andere (niet Meppeler) partijen. Maar er is genoeg te doen en te vergeven buiten deze situaties. Daar ben ik van overtuigd.

Daarnaast moet de wil er zijn om over te stappen (waar mogelijk) naar Meppeler ondernemingen. Contracten kennen een einde looptijd of kunnen op bepaalde momenten worden opgezegd. Waar een wil is ...

Wij zijn met ons bedrijf nagenoeg naast de gemeentewerf gevestigd. Het is niet heel leuk als je daar een collega/concurrent aan het werk ziet. Daarnaast kun je je afvragen hoe duurzaam het is om bedrijven van buiten Meppel te laten overkomen. Ook geen onbelangrijk punt.

Recent heb ik zeker met zeker vijf andere ondernemers gesproken die zich eveneens aan deze situatie storen.

Wellicht is dit een mooi platform om hiervan melding te doen en te kijken hoever we samen kunnen komen...


geplaatst door Harrie Harskamp op


Reageer

Versturen Reactie »

Wij verzoeken iedereen om op een correcte manier gebruik te maken van deze reactie mogelijkheid. Ongenuanceerde kritiek of het beschadigen en/of beledigen van personen wordt niet geaccepteerd