Content

Van wieg tot wieg bij INREDA


Het 'Cradle to Cradle' principe wint hand over hand terrein. Op donderdag 28 mei kunnen we nader kennis maken met dit fenomeen wanneer we op bezoek gaan bij INREDA Project + Interieur in Meppel

Het is mogelijk de spiraal van uitputting van natuurlijke voorraden, van verspilling en van vervuiling te doorbreken. Het antwoord is Cradle to Cradle, van wieg tot wieg, de revolutionaire filosofie van Braungart en McDonough. Zij bepleiten volledig nieuwe uitgangspunten voor het ontwerpen en ontwikkelen van producten op basis van veilige en volledig herbruikbare grondstoffen. Zo kan afval voedsel worden in een oneindige kringloop.
Met dit grondbeginsel als uitgangspunt leggen McDonough en Braungart uit hoe producten van meet af aan kunnen worden ontworpen om na hun bruikbare leven weer als ‘voedsel’ te dienen voor nieuwe producten. Het Cradle to Cradle ontwerpconcept gaat uit van veilige en schone grondstoffen. Cradle to Cradle producten moeten, wanneer ze eenmaal worden afgedankt, volledig uit elkaar te halen zijn, zodat de elementen kunnen worden teruggegeven aan biologische of technische kringlopen. C2C: de drie basisvragen De drie basisvragen om erachter te komen of een product volgens het Cradle to Cradle ontwerpconcept is ontwikkeld zijn: 1. is het op te eten? 2. is het bio-afbreekbaar of te recyclen zonder aan kwaliteit te verliezen? 3. is het te verbranden om energie op te wekken? - Als elke consument deze vragen stelt bij aankoop van een product, zal de industrie met een antwoord moeten komen om aan de vraag uit de markt te voldoen. - Als elke vormgever zich deze vragen stelt voordat hij of zij een product ontwerpt, is daarmee de toon gezet voor een toekomst vol schone, duurzame producten. - Als elke fabrikant ervoor zorgt dat zijn producten aan deze vragen beantwoorden, voldoet hij aan de criteria voor Cradle to Cradle certificatie Baanbrekend Cradle to Cradle is een baanbrekend concept met toekomst. Afval is voedsel en levert de grondstoffen voor nieuwe producten. Producten worden in het Cradle to Cradle concept zo geproduceerd dat ze volledig recyclebaar zijn. Cradle to Cradle producten zijn bio-afbreekbaar of laten zich voor 100% opnieuw gebruiken als grondstof voor nieuw producten. In eeuwige kringlopen. Zonder kwaliteitsverlies. Downcycling maakt plaats voor upcycling in het Cradle to Cradle concept. Herman Miller Iedereen kent Herman Miller vooralsnog van de Cradle to Cradle-bureaustoel, maar er zijn inmiddels meerdere producten die de moeite waard zijn. Het bedrijf heeft als target 100% Cradle to Cradle in 2020, dat zijn ze nu voor 63%. Herman Miller least de bureaustoelen als het tenminste over aantallen van minimaal vijftig stuks gaat. Na vijf jaar worden ze gepoetst, opgepimpt en gaan ze terug in de cyclus. De strategie: zet je product voor dezelfde prijs als die van de concurrentie, maar zorg ervoor dat je kwalitatief veel beter bent Dhr. M. Roumimper is werkzaam bij HM ergonomics, de importeur van Herman Miller in Nederland en Duitsland. Hij zal een presentatie geven over hoe het cradle 2 cradle principe invloed kan/gaat hebben in het kantoor van de (nabije) toekomst.

naar het nieuwsoverzicht