Content

Sail Parade toont verschillende gezichtenAan boord van de Jan Plezier hebben ruim 140 BC'ers en ICC-PMM'ers genoten van de intocht van de Tallships voor Sail 2010. Het indrukwekkende schouwspel was het hoogtepunt van een dag die verder in het teken stond van files. Heel veel files.

Donderdagochtend 19 augustus zochten de Meppeler ondernemers en hun partners, collega's of relaties om 06.00 uur een plek in een van de drie gereedstaande touringcars van Boerhof Reizen. Met een stel goed geluimde passagiers op de stoelen zette het trio bussen koers richting de hoofdstad waar de Jan Plezier, met schipper Roel Joosten aan het roer, al lag te wachten op het Meppeler gezelschap. Onderweg werden nog wat uitgeweken deelnemers opgepikt die op een hartelijk ontvangst werden getrakteerd. Hierna bleek al snel dat de organisatie van Sail 2010 geen rekening had gehouden met de enorme stroom bezoekers aan het grootste gratis evenement van Nederland. Het verkeer rond, en in Amsterdam zat bij het krieken van de dag namelijk al muurvast. Tergend langzaam kroop het verkeer naar de plaats van bestemming, om daar vervolgens met grote vertraging aan te komen. Zo ook de delegatie uit Meppel, die anderhalf uur later dan gepland inscheepte op de Jan Plezier. (Lees meer)

Daar wachtte de warme koffie met enkele zoete versnaperingen of een gezond broodje. De een genoot er benedendeks van, de ander had zichzelf een mooie plaats met uitzicht op het bovendek toegeƫigend. Terwijl het wolkendek zich samen met de files rond Amsterdam oploste, zette de Jan Plezier vanuit de Alaska Haven koers naar het Amsterdam Rijnkanaal waar kapitein Roel zijn schip in de juiste positie manoeuvreerde zodat er optimaal genoten kon worden van de parade, die rond het middaguur haar hoogtepunt beleefde. Tientallen Tallships, Barken, Brigantijnen, Schoeners, Barkentijnen, Volschepen, Brikken en Topschoeners voeren onder begeleiding van honderden pleziervaartuigen richting het Amsterdamse IJ-kanaal. Het was een indrukwekkend schouwspel die dus gadegeslagen werd door een mooi stel Meppeler ondernemers.

Tegen vier uur meerde Kapitein Roel zijn Jan Plezier weer aan de kade van de Alaska Haven en namen hij en zijn gastvrije bemanning hartelijk afscheid van de Businessclub en ICC Parkmanagement. Terwijl Joosten en Joosten - broer Bart droeg op uitmuntende wijze zorg voor de horeca - de Meppelers stonden uit te zwaaien werd de Meppeler rondvaartboot al weer klaargestoomd voor het volgende gezelschap dat mocht gaan genieten van Sail 2010. De Meppelers namen weer plaats in de touringcars om daarmee, vol indrukken en verhalen, naar het centrum van Amsterdam te rijden. Daar kon men dan, slenterend over de kades, de vele Tallships nog eens van dichtbij bekijken. De afstand van de haven naar het centrum bedroeg volgens de Tomtom zo'n zeven kilometer, normaal een kwartiertje rijden. Nu deed men er dankzij de herhaling van de ochtendfiles bijna 2,5 uur (!) over. Eenmaal aangekomen in het hart van Amsterdam ging ieder zijns weegs en keerde twee uurtjes later monter terug. De terugreis naar Meppel werd ingezet en om tien uur draaiden de sympathieke chauffeurs van het Boerhof-team hun bussen de parkeerplaats achter het NS station op. Daar wachtte fotograaf Frans Nooren het gezelschap met een doos vol DVD's op. De schijfjes bevatten een gefotografeerde sfeerimpressie van een dag die iedere deelnemer nog lang zal heugen. In meerdere opzichten.

naar het nieuwsoverzicht