Content

Ronde van Vlaanderen laat diepe indruk achterVeertig BC'ers waren 3 april in Vlaanderen aanwezig bij de Ronde van Vlaanderen en ervoeren dat de Hollandse Elfstedentocht zijn gelijke heeft in het Vlaamse land.

Honderdduizenden wielerliefhebbers en volgers bevolkten zondag 3 april, de 14e zondag van het jaar, de flanken van het parcours dat zich van Brugge tot finishplaats Ninove slingerde. En daar ergens zochten ook de BC'ers een plek. Dankzij de uitstekende organisatie van Sportconsulting werd die gevonden op de legendarische Oude Kwaremont, een pittoresk dorpje dat eenmaal per jaar overspoeld wordt met duizenden wielergekken. Daar aten de Meppelers een forse lunch en zagen zij de koers aan zich voorbij trekken. (Lees meer)

De avond ervoor startte het circus al in Gent, verblijfplaats van de BC in België. Na het diner toog het gezelschap naar het trendy Café Theater waar gast van de avond Aart Vierhouten een boeiende presentatie hield over De Ronde en zijn ervaringen deelde met zijn gehoor. Daarna kozen sommigen de weg terug naar het hotel en verkenden anderen het aangename nachtleven van Gent. De volgende, hele vroege ochtend stond iedereen na een stevig ontbijt weer fris en fruitig klaar om met de luxe bus van Boerhof Reizen naar de start in Brugge te gaan. Onderweg sprak organisator Henk Wemekamp de BC'ers toe en legde hij uit wat men die dag ongeveer verwachten kon. Dat die verwachting ruim overtroffen werd, kon op dat moment nog niemand bevroeden...

In Brugge heerste, ondanks de aanwezigheid van duizenden liefhebbers, een indrukwekkende stilte op de Grote Markt waar de wielerploegen hun bussen en auto's hadden opgesteld. Voetje voor voetje trok het volk langs de verzamelplaats van de profploegen en vergaapte het zich aan de ultramoderne bussen en fietsen. Als dan ergens een bekende renner zijn hoofd om de hoek stak, zoomden en klikten honderden camera's en doorbraken daarmee de serene stilte op de markt. Tegen tienen zocht het wielervolk in Brugge een plaats langs het parcours waar ze de helden toe konden juichen. Ook de BC vond zo'n plek en was daar getuige van de start.

Zo stil als het 's ochtends nog in Brugge was, zo luidruchtig, en aanvankelijk zenuwachtig eindigde het immense volksfeest in Ninove, de finishplaats van De Ronde. De Vlamingen, die toch al de hele dag feest vierden, gingen dubbel uit hun dak nadat landgenoot Nick Nuyens na een zenuwslopende finale zegevierend over de meet was gevlogen met in zijn kielzog Sylvain Chavanel (foto)en topfavoriet Fabian Cancallara die in de finale zwaar door het ijs zakte. En dat was passend bij een dag die voor ons Hollanders alleen te vergelijken valt met de Elfstedentocht.

naar het nieuwsoverzicht