Content

Iedereen gelooft Jan van HalstDe beste voetbalanalist van Nederland was donderdagavond 19 januari gast van de BC. Een verslag van een avond vol anekdotes, vileine analyses en humorvolle imitaties.

Jan van Halst is oud-speler in het betaald voetbal, maar menig voetballiefhebber kent de voormalige kuitenbijter van FC Utrecht, Ajax en FC Twente nu vooral als de beste voetbalanalist die Nederland rijk is. De man, die meebouwde aan het succes van FC Twente, was tijdens het Sportgala gast van de Businessclub en wist in de Engelenbak in gesprek met journalist Eddy van der Ley de 120 Meppeler ondernemers flink te boeien met zijn verhalen en analyses. En passant voorspelde de analist ook nog de uitslagen van de komende wedstrijden van de Meppeler hoofdklassers MSC en Alcides.

Bayern München Van Halst voelde zich in de knusse ambiance van de Engelenbak zichtbaar op z’n gemak. De voorzetten die AD-journalist en Twente-watcher Van der Ley hem gaf, werden dankbaar ingekopt door de man die in zijn actieve carrière zo weinig scoorde. Van Halst was toen de man die liever het vuile werk opknapte voor de vedetten op het veld. Hij schuwde daarbij de bikkelharde tackles niet, en daar had hij achteraf ook weleens spijt van, biechtte de Utrechter op. Zo bood hij niet zo lang geleden zijn excuses aan bij Christian Nerlinger, de technisch directeur van Bayern München, die hij tijdens een Europacup duel eens tegen de vlakte sloeg. “Dan zit je even later in de kleedkamer en word je je bewust van je eigen wandaad. Toen is de knop omgegaan,” blikte Van Halst terug op die onbezonnen actie. Nerlinger herinnerde zich die actie nog heel goed, maar accepteerde een verlaat mea culpa.

Scheiding De verbetenheid waarmee Van Halst de duels in het veld aanging komt hem in zijn huidige carrière nog steeds goed van pas. Als Van Halst iets in zijn kop heeft, dan moet er veel gebeuren wil het verdwijnen. Dat moet ook Joop Munsterman, de alom aanwezige voorzitter van FC Twente, niet zijn ontgaan. Veel wilde Van Halst niet kwijt over de breuk met FC Twente maar een goed verstaander had donderdagavond in de Engelenbak aan een half woord voldoende om te weten dat een verschil van inzicht over de groei van de Tukkers ten grondslag lag aan de scheiding tussen Twente en de man van wie gedacht werd dat hij nooit zou vertrekken. “Ik geloof niet dat FC Twente kan groeien naar 40.000 toeschouwers,” betoogde Van Halst stellig. De huidige capaciteit van het stadion ligt op 30.000 en dat is volgens de voormalige Ajacied de grens. Van Halst zag er dan ook geen heil in om, na de voltooiing van de uitbreiding, weer toe te moeten werken naar een volgende uitbreiding van het stadion.

Alcides Jan van Halst is een begenadigd spreker die zijn publiek weet te boeien met leuke anekdotes, vileine analyses en humorvolle imitaties. Hoe hij zijn voormalige, Duitse trainer Hans Meyer weet neer te zetten is legendarisch in Twente en omstreken. In Meppel weet men dat sinds donderdagavond ook en eensluidend was men het erover eens: in Van Halst schuilt ook een groot komiek. Voorop staat echter ’s mans kennis en inzicht in het hedendaagse voetbal, en die wetenschap reikt verder dan enkel de clubs in het betaald voetbal. Ook van het amateurvoetbal heeft Van Halst genoeg kaas gegeten. Zo wist hij te voorspellen dat MSC komend weekend tegen RKHVV kopje onder gaat – “afgetekende 3-0 nederlaag” – en dat koploper Alcides, ondanks een slechte winterstop, met 1-0 gaat winnen van Juliana ’31. “Van Halst heeft niet vaak ongelijk,” sprak Van der Ley op zachte toon....

naar het nieuwsoverzicht