Content

Nostalgisch bezoek aan Beeld en GeluidHet bezoek aan Instituut voor Beeld en Geluid was een duik in het verleden van radio en televisie. Hoogtepunt was het kijkje achter de schermen van het Top 2000 café.

Het Instituut, zo werd verteld door de tourleidsters van dienst, is een landelijke instelling voor het behoud, beschikbaarstelling en presentatie van het nationale audiovisuele erfgoed. Oftewel: zo'n beetje het hele archief van onze radio en televisie is (grotendeels) in Beeld en Geluid opgeslagen. En dat werd ook getoond. Want de tour door het Instituut leidde ook door de immense archieven in de kelders van het architectonische bouwwerk. Over bouwwerk gesproken...

Het indrukwekkende Top 2000 café dat in het Instituut staat, is gebouwd door Interstage van Gino Spijkerman. Hij was zelf aanwezig om uit te leggen hoe dit Meppeler bedrijf de prestigieuze opdracht wist te krijgen (netwerk!)en hoe het duizelingwekkende labyrint aan buizen en verbindingen onder het café ontworpen is. Het Top 2000 Café rust namelijk op een 18 meter hoge stellage dat in hart van het Instituut gebouwd is.

Na de boeiende rondleidingen - de groep van 45 was gesplitst in drie subgroepen - doken de BC'ers met graagte de zeer interactieve Beeld en Geluid Experience in waar men op vaak indrukwekkende en ook soms hilarische wijze een duik nam in de historie van ons audiovisuele erfgoed. Vele tientallen tv-programma's en radioshows konden herbeleefd worden aan de hand van beelden en geluidsfragmenten. Maar er werd ook actief deelgenomen aan uitdagende opdrachten zoals het lezen van het nieuws, een spelshow presenteren of een liedje zingen in het originele decor van TopPop.....

De lange, boeiende middag werd in de avonduren op passende wijze afgesloten met een heerlijk stamppottenbuffet in Restaurant Airport Hilversum. Daar werd, tijdens de borrel en het diner, met veel plezier teruggekeken op een middag voor nostalgie en humor. Het Instituut voor Beeld en Geluid brengt je een schitterende ervaring die je deelt in het netwerk van Businessclub Meppel.

naar het nieuwsoverzicht