Content

Mart Smeets geeft masterclass sportgeschiedenisIn een volgepakte Engelenbak van Schouwburg Ogterop gaf presentator, schrijver, journalist en columnist Mart Smeets donderdagavond, ten overstaan van Businessclub Meppel, een presentatie die in een universitaire collegezaal niet zou misstaan.

Smeets – keurig in een modieus pak gestoken – had er zin in, zo bleek al snel na zijn welkom. Gelukkig maar want het is immers altijd afwachten of de eigengereide wielerfanaat de pet goed heeft staan. “Wie wil nog wat weten over Ria Visser en mij,” trapte de geboren Amsterdammer gevat af. Met deze verwijzing naar de geruchtmakende affaire die hij met de oud-topschaatster heeft gehad, brak Smeets het spreekwoordelijke ijs in de Engelenbak. En dat was maar goed ook want ook de ondernemers, die doorgaans niet op hun mondje gevallen zijn, leken aanvankelijk wat geïmponeerd door de reputatie en het charisma van de voormalige anchorman van Studio Sport.

“Het is zomaar een donderdagavond in Meppel,” is een bekende uitspraak die Smeets ooit eens deed bij het verslag van de legendarische basketbalwedstrijd Computerij – Den Bosch, in de halve finale van de play offs. Deze typering herinnerde Smeets zich nog goed, want hij herhaalde hem gisteravond weer. “Het is zomaar een donderdagavond in Meppel, hier zit de fin fleur van Meppel, u weet toch nog wel welke Nederlandse springruiter in 1932 een medaille won bij de Olympische Spelen?” Niemand antwoordde zodat Smeets, niet gehinderd door zijn ego, zijn enorme parate kennis van de Nederlandse sportgeschiedenis kon etaleren. Hij toetste zijn kennis meermaals tijdens zijn betoog over de ontwikkeling van de Nederlandse topsport cultuur. Van de allereerste georganiseerde sportclubs eind negentiende eeuw tot en met de medailles waar we deze dagen in lijken grossieren. Smeets liet daarbij in zijn college het licht schijnen op de iconen uit onze rijke sportgeschiedenis. Fanny Blankers Koen, Anton Gesink, Jan Janssen, Johan Cruyff, Joop Zoetemelk, Pieter van den Hoogenband, Rintje Ritsma. Allemaal hebben ze een rol gespeeld bij de totstandkoming van ons huidige topsport klimaat. “En allemaal zijn ze zo gewoon gebleven,” trok Smeets de parallel. “Maar, wat zij deden, durfden wij niet en daar moeten we ze eeuwig dankbaar voor zijn.”  Het is Smeets dan ook een doorn in het oog dat er altijd “azijnzeikerds” zijn die de goede prestaties proberen te bagatelliseren.  “We halen in Sotsji een karrenvracht medailles binnen en wat zeggen ze dan: ‘maar er is ook zo weinig tegenstand.”  De oud-basketbalinternational had daarom een belangrijk advies aan de aanwezige leden van de Businessclub. “Steek je hoofd boven het maaiveld uit. Het voordeel is dat je dan ook meer ziet.”

Als afsluiting konden de deelnemers aan de masterclass hun ‘meester’ nog wat vragen stellen. In deze vragenronde ging Smeets onder andere in op – hoe verrassend – de dopingproblematiek in het wielrennen en zijn herinneringen aan de tijd dat hij Meppel regelmatig bezocht om wedstrijden van Red Giants voor de NOS te verslaan. En natuurlijk wilde iedereen graag van Smeets horen of hij ook deze zomer weer de Avondetappe vanuit Frankrijk gaat presenteren. “De NOS en ik zijn in gesprek daarover.” Smeets waarschuwde echter wel dat door de bezuinigingen bij de publieke omroep het programma kleiner zal worden dan voorheen. Niemand die daar in de Engelenbak om leek te malen want gezien de reacties na afloop neemt men met minder ook genoegen. Als Mart Smeets het maar presenteert.

naar het nieuwsoverzicht