Content

André Kuipers vliegt door de tijd

André Kuipers vliegt door de tijd

Astronaut André Kuipers stond donderdagavond voor een uitverkocht huis in Schouwburg Ogterop met zijn theatercollege. Onder het publiek bevonden zich 200 ondernemers uit Meppel en Nijeveen.

Wie droomt er als kind niet van om de sterren eens van dichtbij te bekijken, of de maan te bezoeken. Ruimtereizen heeft een magische uitwerking op alle mensen op onze planeet maar het is slechts weinigen vergeven om het ook werkelijk een keer mee te maken. In de lange ruimtevaarthistorie is het slechts twee Nederlanders gegund om hun jongensdroom te verwezenlijken. André Kuipers was na wijlen Wubbo Ockels de tweede en over zijn avonturen vertelde hij in een bomvol Ogterop.

Russen
Kuipers startte zijn theatercollege met een overzicht van de ruimtevaarthistorie die, zo bleek, al begon ver voordat het eerste vliegtuig het luchtruim koos. De rakettechnologie werd al eind negentiende eeuw voor t eerst beschreven. Het zou echter nog de tweede wereldoorlog duren voordat raketten daadwerkelijk gebruikt werden. Na de oorlog kwam het ruimtevaartprogramma in sneltreinvaart op gang met als resultaat dat in de jaren '60 de Russen en Amerikanen hun wedloop bekroond zagen worden  met verschillende primeurs op de maan.

Welbespraakt
André Kuipers vertelde zijn verhaal met behulp van prachtige beelden en chronologische overzichten. De welbespraakte Kuipers trok alle registers open vanaf het moment dat hij de toehoorders vertelde over de jarenlange trainingen op zijn verblijf in het International Space Station in 2012. De welhaast Spartaanse methoden om hem klaar te stomen voor een verblijf van 200 dagen in het Space Station zorgde ervoor dat het publiek doorkreeg dat ruimtereizen weinig te maken heeft met romantiek. Het verslag van de reis naar - en het verblijf in het Space Station was indrukwekkend en vaak ook humoristisch. De prachtige beelden die Kuipers gemaakt heeft van onze aarde waren niet alleen mooi, maar confronteerde tevens met de kwetsbaarheid van de aarde. 

Het theatercollege van André Kuipers duurt bijna 2,5 uur maar de tijd vloog voorbij. (Foto: Henri Santing)

naar het nieuwsoverzicht