Content

Hardenberg imponeert en daagt Meppel uit.

Hardenberg imponeert en daagt Meppel uit.

Het bezoek dat de BC aan de gemeente Hardenberg heeft gebracht heeft de deelnemers geleerd dat het benutten van je netwerk de sleutel tot je succes kan zijn.

Met groot enthousiasme ontving burgemeester Peter Snijders het Meppeler gezelschap op woensdag 16 november in het nogal opvallende gemeentehuis van Hardenberg. Het huis van de gemeente mag voor het ontwerp aan de buitenkant niet de schoonheidsprijs hebben gewonnen, aan de binnenkant imponeert het wel. En de 'bewoners' doen dat ook want het economisch beleid van de gemeente Hardenberg heeft er onder andere toe geleid dat in de provincie Overijssel niet grote steden als Zwolle en Enschede de meeste bedrijfsgrond hebben verkocht maar Hardenberg.

Netwerken
Het economische succes van Hardenberg werpt niet alleen zijn vruchten af, het wordt ook gedeeld met de ondernemers. Daartoe is een speciale functionaris aangesteld die alle contacten onderhoudt met ondernemers in Hardenberg. Hij, Ger Pesman, begeeft zich in alle netwerken en verbindt, faciliteert en bemiddelt samen, of in opdracht van ondernemers of gemeente, bij vragen en problemen. Daarnaast heeft de gemeente Hardenberg, samen met co-founders in de gemeente, het Ondernemershuis opgericht waar ondernemers met alle vragen terecht kunnen. Maar er wordt ook intensief samengewerkt met  Kennispoort Regio Zwolle.

Continuïteit
Het succes van Hardenberg is gestoeld op een uitgekiend beleid waarbij het college, samen met de politiek en het bedrijfsleven, scherpe keuzes heeft gemaakt. Er is geen klassieke acquisitie maar men benut het netwerk van Hardenberg en laat deze op organische wijze, door middel van wederkerigheid, het werk doen. Op basis van die wederkerigheid en de commitment die men heeft afgegeven is het succes van Hardenberg een gedeeld succes dat met trots in de netwerken uitgedragen wordt. En die trots zorgt vanzelf voor continuïteit van het succes. Na afloop daagden enkele Meppeler ondernemers de meegereisde wethouder - en oud-BC'er - Henk ten Hulscher dan ook uit om het Hardenbergse model in Meppel toe te passen.

Na het bezoek aan de gemeente werd nog een bezoek gebracht aan kunststofleidingen producent Wavin. Daar werd de Wavin Academy bezocht. Hier leerden de Meppeler ondernemers de bedrijfsfilosofie van Wavin kennen en zag men op zeer interactieve wijze hoe de verschillende producten van Wavin wereldwijd toegepast worden.

naar het nieuwsoverzicht