Content

‘Laat medewerkers eigen regie voeren’Iedereen gaat langer doorwerken en de pensioenleeftijd blijft nog wel even stijgen. ‘Duurzaam’ mag nog zo’n modewoord zijn, het werd in dit licht wel duidelijk wat duurzame inzetbaarheid van medewerkers inhoudt. En dat we er allemaal mee te maken hebben.

De aflevering van BC Learning op donderdag 7 december in Spectrum Medisch Centrum verdiende meer leergierigen dan erop afkwamen. De bewustwording van duurzame inzetbaarheid moet dus nog beginnen. Want bewustwording komt eerst, aldus Gijs Stegink (Bewegink). Daarna kun je veranderen wat nodig is.  
Gewoontes van het gewoontedier ‘mens’ veranderen, hoe doe je dat? Vaste patronen zijn moeilijk te doorbreken. De ‘onbewuste sturing’ die je hierbij kunt toepassen vergeleek Gijs met de looplijntjes op de vloer van het ziekenhuis.

Twee troefkaarten hield hij de klas voor: zorg voor een aanspreekcultuur en voer de dialoog: het gelijkwaardige, eerlijke gesprek. Ja, ook over gezondheid en privé. 
‘Laat mensen de regie voeren over wat ze aankunnen, zodat ze zich verantwoordelijk voelen. Je hoeft niet altijd groot te denken, het mag heel klein zijn.’

Not so smart
Een herkenbaar thema was de onweerstaanbare neiging om de smartphone te pakken. De ‘not-so-smartphone’, aldus Gijs. Ook wel genoemd de ‘tok’ (toch even kijken). ‘Er is altijd wat op te doen. Het is altijd belangrijk. En zo niet, dan toch even kijken.’ 
Zo dringen privézaken door op het werk, en gaat anderzijds het werk ook mee naar huis. Constant prikkels. Tok. ‘Wat denk je dat dat doet met je energiesysteem? Voor goed werk zijn nodig: focus bewaren en aandacht richten.’ Oei. Eén ondernemer gaf aan dat hij door het ding geleefd wordt. Het kan altijd een klant in nood zijn … Inmiddels heeft hij de stoorzender niet meer in de broekzak, maar om de pols. Tok. ‘Eigenlijk een kwestie van verwachtingsmanagement’, stelde een andere deelnemer vast. ‘Je kunt je klant ook een beetje opvoeden.’ 

Rinus Bentum (Laboralis) vertelde de groep over Spectrum Medisch Centrum. In het gebouw zijn 25 zorgprofessionals en tweehonderd medewerkers actief voor twintigduizend patiënten. Ook de belangrijkste poli’s van het ziekenhuis houden er spreekuur. 
Rinus benadrukte de samenwerking van alle disciplines onder het motto ‘Samen beter’.   
Dit opent ook mogelijkheden voor werkgever, werknemer en artsen de problematiek samen in kaart te brengen. ‘De basisgedachte van Spectrum gaat uit van positieve gezondheid. De focus ligt daarbij op wat je allemaal wel kunt. Hierover zelf de regie voeren is de kern.’ 

Uitsmijtertje
Sijtze Faber voegde deze avond ‘ergo-goeroe’ toe aan de Nederlandse taal. Deze had in zijn bedrijf naar de opstelling van bureaus en stoelen gekeken. Woorden kennen geen copyright, maar bedenkers verdienen wel een eervolle vermelding. Bij dezen.

naar het nieuwsoverzicht