Content

Bescheiden Cruijff-zoon Van ’t Schip te gast in MeppelDe spelvreugde is dit seizoen een handelsmerk van PEC Zwolle. Er wordt veel gelachen en doelpunten samen gevierd. ‘Dit gebeurt helemaal spontaan’, verzekert PEC-trainer John van ’t Schip (54).

‘We trainen niet hoe er gejuicht moet worden.’ En gek idee zou dit dat overigens niet eens zijn: ‘Samen in de zestien juichen heeft een psychologisch effect op de tegenstander.’
Van ’t Schip was 8 februari te gast in de Engelenbak van Ogterop, waar de Businessclub zijn traditionele parallelbijeenkomst bij het Sportgala hield. 
Geboren in Canada, via Amstelveen naar Ajax (elf seizoenen), vier seizoenen Genua, daarna als trainer en technisch man in Mexico, Australië, assistent-bondscoach van Oranje, Ajax 2, opnieuw Australië en sinds vorig jaar PEC Zwolle.

Michels-imitatie
Bij Zwolle heeft hij het enorm naar z’n zin. Van ’t Schip is ingetogen en vriendelijk (en hij blijkt een verrassend treffende, hilarische Rinus Michels-imitatie in huis te hebben!). Hij moet nog achttien worden als bij debuteert in Ajax 1 tegen Haarlem. De eerste pass in zijn profcarrière krijgt-ie van Johan Cruijff. Het is 6 december 1981, Cruijffs rentreewedstrijd op de Nederlandse velden – die met dat weergaloze stiftdoelpunt.

Voetbalvader
Johan Cruijff is de voetbalvader van Johnny van ’t Schip. Dit komt tot uiting in zijn taal, in zijn spelvisie, in zijn denken. Als John van ’t Schip over zijn vriend en leermeester praat, klinkt er zachte eerbied en wat weemoed, vertedering bijna, door in z’n stem. 
Interviewer Danny Pol vroeg de oefenmeester hoe Cruijff het PEC van nu zou zien. “Ik denk dat-ie van boven wel mee geniet. De wijze waarop we spelen, de mensen vermaken. Daar kijkt hij graag naar.” 

Na de aftrap van de avond vertelde Arjan Jansen, directeur van PEC Zwolle United, over de sportieve, economische, maatschappelijke impact van dit initiatief op de regio. Van ’t Schip schonk zijn gage van de avond volledig aan het goede doel. 

naar het nieuwsoverzicht