Content

... en bij OrthoMetals“Je staat er niet bij stil dat dit bestaat!” OrthoMetals verzamelt, filtert, sorteert en recyclet metalen die overblijven na crematies.

Het idee heeft eerst tien jaar gerijpt voordat het werd uitgevoerd, vertelt Hidde Verberne (commercie & logistiek), zoon van medeoprichter Ruud. Twintig jaar terug begon het met een busje, stoute schoenen en goede afspraken. Dit is nu uitgegroeid tot een bedrijf dat een logistiek huzarenstukje in Europa levert, en in Meppel werk biedt aan vijftien mensen. De BC nam een kijkje in een indrukwekkend pand bij een minstens zo indrukwekkend proces.

Orthometals lost een probleem op waar crematoria mee zitten. Doorlopend rijden drie vrachtwagens rond in Europa. Nu zamelen ze 700 ton crematieresten in, tegen ‘slechts’ 80 ton vijf jaar geleden. De grond achter het pand aan de Eekhorstweg wordt dit jaar verder gestraat en in gebruik genomen. Ook in Australië en Noord-Amerika is OrthoMetals actief. Afnemers zitten overal. Dit kunnen smelterijen zijn, maar bijvoorbeeld ook een universiteit (Philadelphia, VS!) die maar wat graag kobalt afneemt dat precies de gewenste samenstelling heeft.

Nog een ‘bijzonderheidje’: na aftrek van de bedrijfskosten gaat tachtig procent van OrthoMetals' opbrengsten naar het goede-doelenfonds van de Landelijke Vereniging van Crematoria. Vorig jaar steunde dit fonds meer dan tweehonderd organisaties.

naar het nieuwsoverzicht